Kui olulised on sõbrad?

sünnipäevHarvardi “õnneekspert” Daniel Gilbert ütleb, et me ülehindame seda, kui õnnelikud me oleme oma sünnipäeval ja alahindame seda kui õnnelikud me oleme esmaspäeva hommikul – ja teeme neid kahte vigast ennustust kordi ja kordi uuesti, sõltumata sellest, et nad ei osutu tõeks.

Sel teisipäeval oli mul sünnipäev ja minu jaoks osutus see Gilberti väide sünnipäeva osas valeks. Õnnetunne, mida oma sünnipäeval tundsin, oli kirjeldamatult suur ja on minuga veel tänasenigi. Miks see nii on? Põhjus on lihtne – veetsin selle päeva armsate lähedaste inimestega, oma heade sõpradega.

Uuringud kinnitavad intuitiivset teadmist, et inimsuhted mõjutavad oluliselt meie õnnetunnet. Daniel Gilbert leiab, et armsate sõprade ja sugulastega veedetud aeg on üks olulisemaid õnneallikaid meie elus. Suhted on rohkem väärt kui arvatakse – Eric Barker kirjutab, et paremad suhted sõprade ja lähedastega on oma mõjult võrdsed $131 232 lisasissetulekuga aastas.

Teiste inimestega ühenduse mittetundmine võib lausa muuta rumalamaks (Baumeister, Twenge, & Nuss, 2002) või isegi tappa – üksildus ennustab varajast surma ja olulisi tervisealaseid riskikäitumisi, nagu näiteks suitsetamist, ning viia diabeedi, südameataki või insuldini (Cacioppo & Patrick, 2008). Pikaealised inimesed on sageli rõhutanud hea suhtluse tähtsust (Sonja Lyubomirsky).

Head suhted mõjuatavad eluiga isegi rohkem kui liikumine (Howard Friedman). Sõpradega koos naerame rohkem – ja nii paraneb meie immuunsüsteem ja vähenevad terviseriskid.

Puudutamine ja eriti kallistused suurendavad oluliselt õnnetunnet. Näiteks Pennsylvania State University eksperimendis katseisikud, kes pidid nelja nädala jooksul jagama iga päeb 5 kallistust – ja mitte vaid oma armsamaga, vaid eri inimestega – muutusid oluliselt õnnelikumaks.

Ja kui parajasti ei ole võimalust oma lähedastega aega veeta, aitab ka selle planeerimine. Üks uuring leidis, et ainuüksi meeldiva tegevuse kavandamine tõstis endorfiinitaset 27%. On ju sageli toredate asjade üks võlu nende ootus. Nii et kui Sa hetkel ei saa muud teha, pane kalendrisse kohtumine hea sõbraga. Ja kui tui tunned vajadust oma õnnetunnet tõsta, meenuta endale seda eelseisvat kohtumist.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s