Väärtused ja uskumused

Väärtused on suhteliselt püsivad arusaamad sellest, mida peame oluliseks. Väärtused kujundavad meie hoiakuid ja valikuid, mõjutavad meie eesmärke ja nende eesmärkide saavutamise viise. Väärtused annavad arusaama hea ja halva kohta. Väärtusi mõjutab eelkõige lapsepõlve keskkond. Väärtused kujundavad norme, ehk sobivaks peetavaid olukordade reguleerimise viise, samuti uskumusi, tõekspidamisi ja hirme.

Elu algusest peale jagame oma lähikonnaga ühist maailmapilti. Pere kaudu õpime, kas maailm on turvaline või ohtlik paik, saame  (sageli kirjutamata) käitumisjuhised.  Juba varajases lapsepõlves võtame omaks hulga tõekspidamisi ja uskumusi oma pere määratlusest maailmast. Täiskasvanuna on Sul hulk uskumusi ja tõekspidamisi, mis on Sulle nii omased, et Sa lihtsalt elad nende järgi ilma neid teadvustamata.

Head, toetavad uskumused on elus väga abiks. Samas võib olla nii mõnigi pere maailmapidist saadud uskumus pole Sinu jaoks täna, täiskasvanuna, enam see tõde, mille järgi tahad elada. Märkamaks end takistavaid uskumusi, on vaja märgata oma uskumuste süsteemi ja mõista nende tõekspidamiste päritolu.

Millised uskumused, tõekspidamised ja hirmud oled Sina kaasa saanud teistelt?

liivas

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s